ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι σύμπλεγμα ψυχικώνδιαταραχών, που χαρακτηρίζονται από σημαντικά και ανεξέλεγκτα συναισθήματα άγχους και φόβου έτσι ώστε η κοινωνική, επαγγελματική και προσωπική λειτουργία ενός ατόμου να επηρεάζεται σημαντικά. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει σωματικά και γνωστικά συμπτώματα, όπως ανησυχία, ευερεθιστότητα, εύκολη κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, πόνο στο στήθος, κοιλιακό άλγος και διάφορα άλλα συμπτώματα, που μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το κάθε άτομο.

Στην περιστασιακή συζήτηση, οι λέξεις άγχος και φόβος χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά. Στην κλινική χρήση, έχουν διακριτές έννοιες: το άγχος ορίζεται ως μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση για την οποία η αιτία είτε δεν εντοπίζεται εύκολα είτε θεωρείται ότι είναι μη ελέγξιμη ή αναπόφευκτη, ενώ ο φόβος είναι μια συναισθηματική και φυσιολογική απάντηση σε μια γνωστή εξωτερική απειλή. Ο γενικός όρος αγχώδης διαταραχή αναφέρεται σε μια σειρά από ειδικές διαταραχές, που περιλαμβάνουν φόβους (φοβίες) ή συμπτώματα άγχους.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αγχωδών διαταραχών, όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, η αγχώδης διααταραχή ασθένειας (υποχονδρίαση), η συγκεκριμένη φοβία, η διαταραχή κοινωνικού άγχους (Κοινωνική Φοβία), η διαταραχή άγχους αποχωρισμού, η αγοραφοβία, η διαταραχή πανικού και η επιλεκτική. Η κάθε διαταραχή μπορεί να διαγνωστεί χρησιμοποιώντας τα συγκεκριμένα και μοναδικά συμπτώματα, τα γεγονότα, που την προκαλούν, και τη χρονική στιγμή. Εάν ένα άτομο διαγνωστεί με αγχώδη διαταραχή, ένας επαγγελματίας ιατρός πρέπει να έχει αξιολογήσει το άτομο, για να διασφαλίσει ότι το άγχος δεν μπορεί να αποδοθεί σε άλλη ιατρική ασθένεια ή ψυχική διαταραχή.

Είναι πιθανό ένα άτομο να έχει περισσότερες από μία αγχώδεις διαταραχές κατά τη διάρκεια της ζωής του ή την ίδια χρονική περίοδο και οι αγχώδεις διαταραχές χαρακτηρίζονται από μια τυπική επίμονη πορεία. Οι αγχώδεις διαταραχές είναι οι πιο συχνές από τις ψυχικές διαταραχές και επηρεάζουν σχεδόν το 30% των ενηλίκων κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, οι αγχώδεις διαταραχές είναι θεραπεύσιμες και ένας αριθμός αποτελεσματικών θεραπειών είναι διαθέσιμος. Η θεραπεία βοηθά τους περισσότερους ανθρώπους να έχουν φυσιολογική παραγωγική ζωή.